Νέα αύξηση των τιμών ρεύματος εν μέσω καύσωνα. Γιατί? Προτάσεις - Λύσεις...
Εν μέσω καύσωνα και ενώ η χώρα έχει γεμίσει με δεκάδες Gw φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών οι τιμές ρεύματος τραβούν την ανηφόρα με πάνω από 200% αύξηση ωριαία που μεταφράζεται μεσοσταθμικά σε περίπου 8λεπτά ανά kwh.
Γιατί αυξάνονται οι τιμές του ρεύματος?
Δυστυχώς ή ευτυχώς (άλλες περιόδους του έτους μας συμφέρει και άλλες όχι), οι τιμές του ρεύματος καθορίζονται από το χρηματιστήριο ενέργειας (έχει επιβληθεί από την ΕΕ). Αυτό σημαίνει ότι ο νόμος προσφοράς και ζήτησης καθορίζει το κόστος ενέργειας κάθε λεπτό που περνάει.
Αν η ζήτηση για ενέργεια (κάυσωνας-κλιματιστικά-τουρισμός) είναι μεγαλύτερη από την παραγωγή τότε η τιμή ανεβαίνει. Όπως και στο χρηματιστήριο αξιών το κέρδος κάνει κουμάντο και τα υπερκέρδη αυτά δεν αποτελούν αντικείμενο του παρόντος άρθρου.
Πώς γίνεται όμως όταν μιλάμε για πληθώρα έργων ΑΠΕ και για πλεονάζουσα ενέργεια που μας περισσεύει και την πετάμε τώρα να μη μας φτάνει?
Η ενέργεια την στιγμή που παράγεται πρέπει να καταναλώνεται. Αν δεν υπάρχει ζήτηση εκείνη τη στιγμή τότε πηγαίνει "χαμένη" (και δημιουργεί και προβλήματα αστάθειας στο Δίκτυο - προκαλώντας ακόμη και black-out για αυτό και ο διαχειριστής του Δικτύου διακόπτει τη λειτουργία μεγάλων μονάδων ΑΠΕ συχνά πλέον).
Βασικό χαρακτηριστικό των μονάδων ΑΠΕ είναι ότι η ενέργεια που παράγουν δεν είναι κατα παραγγελία όπως με τις πηγές συμβατικών καυσίμων (λιγνίτης πχ). Έτσι τα φωτοβολταϊκά παράγουν περισσότερο το καλοκαίρι και φυσικά μόνο τις ώρες με ηλιοφάνεια ενώ οι ανεμογεννήτριες παράγουν όταν έχει άνεμο.
Όταν λοιπόν το καλοκαίρι πλέον ζούμε σε συνθήκες καύσωνα για 3 μήνες και τα κλιματιστικά λειτουργούν μέρα και νύχτα σε μία χώρα με διπλάσιο πληθυσμό από ότι τον χειμώνα λόγω τουρισμού και οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν τίποτα ελλείψει ανέμων έχουμε ως αποτέλεσμα την ακριβή ενέργεια.
Πώς μπορεί να λυθεί το πρόβλημα του υψηλού κόστους ρεύματος?
Η λύση είναι γνωστή και οι ΑΠΕ είναι εδώ για να βοηθήσουν:
1. Αποθήκευση ρεύματος
Η ενέργεια που περισσεύει τα μεσημέρια θα πρέπει να μπορεί να αποθηκευτεί και να επιστραφεί στο δίκτυο το βράδυ. Η λογική είναι απλή, το κόστος πλέον δεν είναι μεγάλο και η τεχνογνωσία είναι γνωστή. Είτε με φωτοβολταϊκά συμψηφισμού net billing με μπαταρία είτε με αυτόνομα φωτοβολταϊκά.
2. Κατανεμημένη παραγωγή ενέργειας
Η ενέργεια που παράγεται θα πρέπει να είναι κοντά στον τόπο κατανάλωσης. Τα φωτοβολταϊκά πάρκα και οι ανεμογεννήτριες που βρίσκονται 400 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα που χρειάζεται 5.000.000 κλιματιστικά δεν έχει κανένα νόημα και μάλιστα έχει τεράστιο κόστος. Κόστος λόγω των απωλειών στους αγωγούς και στις μετατροπές στους μετασχηματιστές αλλά και κόστος λόγω της αναβάθμισης των κορεσμένων δικτύων για την μεταφορά αυτή.
Συνοψίζοντας, η πρότασή μας είναι απλή. Κάθε σπίτι θα πρέπει να έχει το φωτοβολταϊκό του στην ταράτσα του ή την στέγη του. Η ενέργεια καταναλώνεται απευθείας όσο υπάρχει ταυτοχρονισμός παραγωγής και κατανάλωσης, ενώ η περίσσεια αποθηκεύεται σε μπαταρίες για χρήση τις στιγμές που υπάρχει ηλιοφάνεια.
Με αυτό τον τρόπο ο κύκλος παραγωγής-αποθήκευσης-κατανάλωσης γίνεται εντός της εσωτερικής εγκατάστασης χωρίς καμία επιβάρρυνση για το δίκτυο και χωρίς καμία απαίτηση διαχείρισης ενέργειας/βλαβών/συντηρήσεων για το δημόσιο.
Φωτοβολταϊκά με μπαταρίες λοιπόν, είτε είναι net billing με μπαταρία είτε είναι αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα.
Δείτε τιμές για αυτόνομα φωτοβολταϊκά:
Δείτε τιμές για net billing.