Καλέστε μας 210 3217895 για δωρεάν μελέτη & προσφορά

Net Billing ή Net Metering; Διαφορές και πλεονεκτήματα του κάθε συστήματος φωτοβολταϊκών

Net Billing ή Net Metering; 

Η ερώτηση είναι ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος, καθώς τον Σεπτέμβριο του 2024 υπάρχει πλέον η επιλογή μόνο του net billing και όχι του net metering.

Τί είναι το net billing και το net metering;

Είναι σχήματα αυτοπαραγωγής με διασυνδεδεμένα φωτοβολταϊκά. Δηλαδή ενώ παραμένουμε συνδεδεμένοι στο δίκτυο συμψηφίζουμε την ενέργεια που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά με την καταναλισκόμενη.

Ποιές είναι οι βασικές διαφορές;

Με το net metering το Δίκτυο αποθήκευε την πλεονάζουσα ενέργεια ώστε αυτή να καταναλωθεί όποτε χρειάζεται μέσα σε ορισμένο διάστημα (3 έτη στην Ελλάδα). Για παράδειγμα αν το καλοκαίρι κάποιος έλειπε από το σπίτι του η ενέργεια που παραγόταν από το φωτοβολταϊκό μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τον χειμώνα αφού το Δίκτυο θα την πίστωνε για μελλοντική χρήση.

Με το net billing η ενέργεια που περισσεύει, είτε αποθηκεύεται για χρήση πχ το βράδυ είτε αποζημιώνεται από τον Πάροχο με τιμές χρηματιστηρίου ενέργειας. Πιθανή αποθήκευση σε μπαταρία και πώληση νυχτερινές ώρες μπορεί να αποφέρει υπολογίσιμα κέρδη.

Γιατί από το net metering πήγαμε στο net billing;

Η τιμολόγηση την ενέργειας με χρηματιστηριακούς όρους και η αύξηση των έργων ΑΠΕ δημιούργησαν οικονομικές ανισορροπίες στους Παρόχους καθώς λάμβαναν ενέργεια μεσημεριανές ώρες και καλοκαιρινές μέρες που το κόστος της ήταν χαμηλό και έπρεπε να την αποδώσουν πίσω βράδεια και χειμερινές μέρες που το κόστος της ήταν πολύ ακριβότερο.

Ποιό από τα δύο συμφέρει; Το net billing ή το net metering;

Το net metering είχε ως πολύ σοβαρό πλεονέκτημα την δωρεάν αποθήκευση της ενέργειας στο "ενεργειακό cloud" του Δικτύου για 3 έτη. Η ερώτηση όμως τον Σεπτέμβριο του 2024 δεν έχει κάποιο νόημα καθώς δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα επιλογής του σχήματος net metering.

Ποιό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα του net billing;

Το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί κανείς σχεδόν να εκμηδενίσει όλο το κόστος του λογαριασμού ρεύματος. Εγκαθιστώντας ένα φωτοβολταϊκό μεγαλύτερο από όσο χρειάζεται (μαζί με μπαταρία) μπορεί να εκμηδενίσει το κόστος της ενέργειας αλλά ταυτόχρονα πουλώντας την περίσσεια να πληρώσει με το φωτοβολταϊκό net billing και το μη ενεργειακό σκέλος του λογαριασμού (ΥΚΩ, τέλη κλπ.).

Επιπλέον έχει εισαχθή πλέον η δυνατότητα virtual net billing με απομακρυσμένο συμψηφισμό. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα το οποίο δεν υπήρχε με το net metering. Αν δηλαδή κάποιος διαθέτει ένα εξοχικό στην επαρχία μπορεί να βάλει φωτοβολταϊκό net billing και να συμψηφίσει την ενέργεια που καταναλώνεται στο σπίτι του στην πόλη ακόμη και αν δεν είναι δικό του ή δεν έχει δικαίωμα στην ταράτσα.