Καλέστε μας 210 3217895 για δωρεάν μελέτη & προσφορά

Τα κτιριακά φωτοβολταϊκά με μπαταρίες στην Ελλάδα είναι το μέλλον της ενέργειας. Είτε αυτόνομα είτε net billing συμφέρουν!

Τα φωτοβολταϊκά έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής εδώ και δύο δεκαετίες. Ιδιαίτερα μετά την ενεργειακή κρίση του 2022 και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές στράφηκαν στην ηλιακή ενέργεια για τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα Κτιριακά Φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα

Τα πρώτα φωτοβολταϊκά σε κτίρια στην Ελλάδα εμφανίστηκαν πριν από τριάντα χρόνια, κυρίως ως αυτόνομα συστήματα με μπαταρίες για σπίτια χωρίς πρόσβαση στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Από το 2010 και μετά, το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» επέτρεψε στους ιδιοκτήτες να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά και να πωλούν όλη την παραγόμενη ενέργεια στο δίκτυο με σταθερή τιμή ανά κιλοβατώρα. Ωστόσο, καθώς η τεχνολογία εξελίχθηκε και το κόστος μειώθηκε, το 2015 εισήχθη το net metering, που έφερε τον ενεργειακό συμψηφισμό, μειώνοντας ακόμα περισσότερο το κόστος ρεύματος.

Το 2023, μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων, αυξήθηκαν οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών με μπαταρίες. Τέλος, στα τέλη του 2024, το net metering καταργήθηκε, δίνοντας τη θέση του στο νέο σύστημα net billing, το οποίο συνδυάζει τον άμεσο συμψηφισμό της ενέργειας με αποζημίωση για την περίσσεια.


Net Billing (2024 και μετά)

Από τον Οκτώβριο του 2024, όλα τα νέα φωτοβολταϊκά εγκαθίστανται με το σύστημα net billing. Εδώ, ο συμψηφισμός γίνεται στιγμιαία, ενώ η περίσσεια ενέργεια αποζημιώνεται με τιμές Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Αν η παραγόμενη ενέργεια είναι περισσότερη από την απαιτούμενη, τότε μπορεί είτε να αποθηκευτεί σε μπαταρίες είτε να πωληθεί στο δίκτυο. Η διαδικασία αδειοδότησης έχει απλοποιηθεί σημαντικά και το όριο εγκατάστασης για κατοικίες είναι 10,8 kWp.


Net Metering vs. Net Billing: Κύριες Διαφορές

  • Net Metering: Η περίσσεια ενέργεια αποθηκευόταν στο δίκτυο και μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τα επόμενα τρία χρόνια.
  • Net Billing: Η περίσσεια ενέργεια δεν αποθηκεύεται, αλλά αποζημιώνεται με τιμή που καθορίζεται από το Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Αν κάποιος έχει υψηλή κατανάλωση το χειμώνα, μπορεί να θεωρήσει το net billing μειονέκτημα. Ωστόσο, όσοι παράγουν περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνουν, μπορούν να επωφεληθούν.


Net Billing με Μπαταρίες

Για να αποφευχθεί η πώληση φθηνής ενέργειας το μεσημέρι και η αγορά ακριβής ενέργειας το βράδυ, πολλοί επιλέγουν να συνδυάσουν το net billing με μπαταρίες. Έτσι, η παραγόμενη ενέργεια αποθηκεύεται και χρησιμοποιείται όταν χρειάζεται.


Αυτόνομα Φωτοβολταϊκά Συστήματα

Για κτίρια που δεν έχουν πρόσβαση στο δίκτυο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτόνομα φωτοβολταϊκά με μπαταρίες, τα οποία λειτουργούν ανεξάρτητα από το δίκτυο.

Δείτε τιμές για αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα:


Συμπέρασμα

Τα φωτοβολταϊκά παραμένουν μια κερδοφόρα επένδυση. Είτε με net metering, είτε με net billing, είτε ως αυτόνομα συστήματα, συμβάλλουν στη μείωση του ενεργειακού κόστους. Κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να συμβουλευτεί έναν ειδικό για να επιλέξει τη βέλτιστη λύση για τις ανάγκες του.