Αυτόνομο φωτοβολταϊκό για θερμοκήπιο. Μελέτη - Υπολογισμοί
Ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό για θερμοκήπιο αποτελεί την ιδανική λύση ηλεκτροδότησης για απομακρυσμένες από το Δημόσιο Δίκτυο εγκαταστάσεις. Στο παρόν άρθρο θα μελετήσουμε την ηλεκτροδότηση ενός θερμοκηπίου στη Χίο μέσω αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος με αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες.
Αρχικά καταγράφονται τα φορτία του θερμοκηπίου, οι ισχύες τους, οι ημερήσιες ώρες λειτουργίας τους και οι ημερήσιες ενεργειακές καταναλώσεις τους. Η καταγραφή γίνεται ούτως ώστε να καλύπτεται η χειρότερη περίπτωση από άποψη ηλιοφάνειας, δηλαδή ο χειμώνας. Χρησιμοποιείται σύστημα ελαφριάς θέρμανσης του χώρου και ομοιόμορφης κατανομής του αέρα για αποφυγή συγκέντρωσης υγρασίας.
- Φωτοβολταϊκά πάνελ
Οι ημερήσιες ενεργειακές καταναλώσεις θα πρέπει να καλύπτονται από το φωτοβολταϊκό σύστημα. Δεδομένου ότι ένα πάνελ των 280 Wp παράγει το χειμώνα περίπου μισή κιλοβατώρα (kWh) τη μέρα στη Χίο, για την κάλυψη της ενέργειας των 10 kWh τη μέρα απαιτούνται 18 πλαίσια των 280 Wp. Το καλοκαίρι που οι ώρες ηλιοφάνειας είναι τουλάχιστον διπλάσιες, η παραγωγή του φωτοβολταϊκού είναι τουλάχιστον διπλάσια.
- Inverter
Η ισχύς ταυτόχρονης λειτουργίας καθορίζει το μέγεθος του αντιστροφέα (inverter). Στη συγκεκριμένη περίπτωση απαιτείται inverter ονομαστικής ισχύος 5 kVA, που θα δώσει «ωφέλιμα» 4.000 W. Επιλέγουμε τον inverter Victron Multiplus 5000VA που είναι ταυτόχρονα και φορτιστής μπαταριών με μεταγωγή σε γεννήτρια – πχ βενζινογεννήτρια.
- Μπαταρία
Η τάση του συστήματος των συσσωρευτών (μπαταριών) επιλέγεται με βάση το μέγεθος του φωτοβολταϊκού συστήματος. Επιλέγουμε μπαταρία στα 48 V. Για 2 έως 3 μέρες αυτονομίας το χειμώνα απαιτούνται 24 2βολτοι συσσωρευτές των 965 Ah ανοικτού τύπου Sunlight SOPzS με 2.400 κύκλους φόρτισης-εκφόρτισης για βάθος εκφόρτισης 50%.
- Ρυθμιστής φόρτισης
Η ονομαστική ισχύς του ρυθμιστή φόρτισης προκύπτει από την ισχύ του φωτοβολταϊκού συστήματος. Επιλέγουμε τον ρυθμιστή Victron SmartSolar 150V/100A που μπορεί να αποδώσει στους συσσωρευτές ένταση ρεύματος 100 Α στα 48 V.
Το κόστος του συγκεκριμένου συστήματος ανήλθε σε 12.500ευρώ επιπλέον ΦΠΑ.
Για περισσότερες προσφορές για αυτόνομα φωτοβολταϊκά πακέτα δείτε στην αντίστοιχη ενότητα.
Υπάρχει επίσης η δυνατότητα εγκατάσταση αυτόνομου φωτοβολταϊκού σε θερμοκήπιο με επιδότηση για αγροτικές εκμεταλλεύσεις.