Νέες αυξήσεις λογαριασμών ΔΕΗ. Πού οφείλονται? Πώς θα τις αποφύγετε?
Οι τελευταίες δηλώσεις του υπ. Ενέργειας και Περιβάλλοντος για αύξηση των χρεώσεων στους λογαριασμούς ΔΕΗ έπεσαν σαν κεραυνός εν αιθρία στα από καιρό δοκιμαζόμενα ελληνικά νοικοκυριά.
Πού οφείλονται όμως οι συνεχείς αυτές αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος? Πού πηγαίνουν αυτά τα χρήματα? Γιατί η ΔΕΗ είναι στα πρόθυρα της χρεωκοπίας όταν πληρώνουμε διαρκώς και περισσότερα χρήματα?
Μήπως φταίνε οι ρευματοκλοπές? Μήπως φταίνε οι λίγοι συμπολίτες μας που δεν έχουν να πληρώσουν (τα ελάχιστα συγκριτικά με τα χρέη τιμολόγια)?
Τίποτε από τα παραπάνω! Τα περισσότερα οφείλονται σε πρόστιμα που πληρώνουμε για τους ρύπους της καύσης λιγνίτη και η ανεπάρκειά μας να πιάσουμε τους στόχους για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας!
-
Δείτε πώς μπορείτε να έχετε ρεύμα Χωρίς ΔΕΗ με Αυτόνομα Φωτοβολταϊκά
-
Δείτε πώς μπορείτε να μειώσετε το λογαριασμό ΔΕΗ έως 70% με φωτοβολταικά Net Metering
Σύμφωνα με το στόχο 20-20-20 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα μέχρι το 2020 πρέπει να έχουμε:
o 20% εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας
o 20% μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με τα επίπεδα του 1990
o 20% διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας, που στην Ελλάδα εξειδικεύεται σε 40% συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, 20% σε ανάγκες θέρμανσης-ψύξης και 10% στις μεταφορές.
Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 14% όσον αφορά στη συμβολή των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση.
Εξάλλου στα πλαίσια της συμφωνίας του Παρισίου ο στόχος για μετά το 2020 είναι να διατηρηθεί η αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας κάτω από τους 2οC.
Πώς αποτυπώνονται όλα αυτά στα τιμολόγια του ρεύματος?
Μέσα σε ένα χρόνο οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων CO2 στο Ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ρύπων πενταπλασιάστηκαν, αγγίζοντας τoν προηγούμενο μήνα τα 25 ευρώ/τόνο. Η ανοδική αυτή πορεία αναμένεται να συνεχιστεί και η απόκτηση δικαιωμάτων ρύπων θα καθίσταται όλο και πιο ακριβή και η ηλεκτροπαραγωγή από αιολικά και φωτοβολταϊκά όλο και πιο ανταγωνιστική.
Ο λιγνίτης είναι εγχώριο καύσιμο και φτηνό, αλλά, εκτός του ότι είναι εξαντλούμενο σε αντίθεση με τον ανεξάντλητο ήλιο, η παραγωγή ηλεκτρισμού από λιγνίτη, όπως και τους εισαγόμενους υδρογονάνθρακες, θα κοστίζει όλο και περισσότερο καθότι η αγορά δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων θα καθίσταται όλο και πιο ακριβή.
Το κόστος για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων από τη ΔΕΗ για τη λειτουργία των θερμοηλεκτρικών σταθμών λιγνίτη και υδρογονανθράκων αναμένεται να μετακυληθεί στους λογαριασμούς ρεύματος των τελικών καταναλωτών.
Η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος αυτοπαραγωγής και ενεργειακού συμψηφισμού net metering μπορεί να αναιρέσει αυτή την αύξηση πετυχαίνοντας εξοικονόμηση 70-80% στο λογαριασμό του ρεύματος για 25 χρόνια. Επιπλέον ο ιδιοκτήτης ενός φωτοβολταϊκού συμψηφισμού net metering δεν φοβάται καθόλου τυχόν αυξήσεις στην τιμολόγηση της ΔΕΗ καθώς ο συμψηφισμός είναι ενεργειακός σε kwh και όχι λογιστικός σε ευρώ. Δείτε παρακάτω ενδεικτικές τιμές:
Παρομοίως ο ιδιοκτήτης ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού με μπαταρίες δεν έχει να φοβηθεί καμία αύξηση του λογαριασμού ρεύματος καθώς δεν έχει καμία σχέση με τη ΔΕΗ. Δείτε παρακάτω προσφορές για αυτόνομα φωτοβολταϊκά: