Η Sunlight αναγεννάται από τις στάχτες...
Μετά την πυρκαγιά της Πρωτομαγιάς του 2018 στο εργοστάσιο της Sunlight στην Ξάνθη μέσα σε λιγότερο από 6 μήνες έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο χωρίς να χαθεί καμία θέση εργασίας με νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις υπερδιπλάσια δυναμικότητας.
Στο πλαίσιο μιας νέας χρηματοδοτικής πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) που επιδιώκει να κινητοποιήσει επενδύσεις τουλάχιστον 500 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2020, η ελληνική βιομηχανία μπαταριών SUNLIGHT θα λάβει χρηματοδότηση ύψους 12,5 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι η πρώτη φορά που παρέχεται στήριξη σε ελληνική βιομηχανία στο πλαίσιο του Σχεδίου Γιουνκέρ, του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη.
H SUNLIGHT είναι η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής και ανακύκλωσης βιομηχανικών μπαταριών μολύβδου-οξέος στην Ευρώπη και μία απ’ τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Διαθέτει δύο εργοστάσια στη Θράκη, ένα εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών μολύβδου στην Ξάνθη, η παραγωγή του οποίου έφτασε τις 1,94 εκατομμύρια μπαταρίες το 2017 και ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου στην Κομοτηνή, που έφτασε το 2017 τους 40.000 τόνους επαναχρησιμοποιημένου μολύβδου. Οι άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται στην Ελλάδα από τη δραστηριότητα της SUNLIGHT εκτιμώνται σε πάνω από 5.100, η παραγωγή της αντιπροσωπεύει το 15% του ΑΕΠ και το 15% των εξαγωγών του νομού Ξάνθης, ενώ το 98% της παραγωγής εξάγεται σε περισσότερες από 100 χώρες.
Η παραγωγή συνίσταται σε:
- μπαταρίες έλξης PzS/PzB/SLT, PzV/PzVB, SLT GEL καλύπτοντας τις υψηλές απαιτήσεις των αγορών της εφοδιαστικής αλυσίδας - Material Handling/Logistics
- μπαταρίες εφεδρικής χρήσης:
- SPa, SPb, SPG, SPHR για συστήματα αδιάλειπτης παροχής ισχύος (UPS) και συστήματα ασφαλείας, φωτισμού και σηματοδότησης
- OPzS, OPzV, STB, SVT για σταθμούς βάσης τηλεπικοινωνιών και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας
- RES OPzS, RES OPzV, RES SOPzS, RES SOPzV για αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα για ηλεκτροδότηση κατοικιών και επιχειρήσεων
- μπαταρίες υψηλής τεχνολογίας και μπαταρίες υποβρυχίων
- καταναλωτικές μπαταρίες καθημερινής χρήσης.
Η εταιρία σχεδιάζει να κατευθύνει το χρηματοδοτικό πακέτο σε μεγαλύτερη εξειδίκευση, καινοτομία και ανάπτυξη. Πιο συγκεκριμένα:
- αύξηση της παραγωγής με στόχο τις 2,6 εκατομμύρια μπαταρίες μέχρι το τέλος του 2019
- εισαγωγή στον τομέα των μπαταριών ιόντων λιθίου
- ακόμα μεγαλύτερη εμβάθυνση στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ με βάση τη γενικότερη παγκόσμια τάση και τις ανάγκες που ανακύπτουν για αποθήκευση ενέργειας και «έξυπνη διαχείριση» του δικτύου από την αυξανόμενη διείσδυση αιολικών και φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, αλλά και αυτόνομων φωτοβολταϊκών εφαρμογών.