Qcells Q.Antum η κορυφαία τεχνολογία φωτοβολταϊκών πάνελ
Τα φωτοβολταικα πάνελ Qcells είναι anti-PID, είναι anti-LID και είναι τα μόνα anti-LeTID!
Ηγέτιδα στην παγκόσμια αγορά φωτοβολταϊκών αναδεικνύεται η γερμανική Q-CELLS, κατασκευάστρια εταιρία φωτοβολταϊκών κυψελών και πάνελ, ανακοινώνοντας ότι ξεπέρασε το προσωπικό της στοίχημα για παραγωγή φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 10GW, βασισμένων στην πρωτοποριακή της τεχνολογία Q.ANTUM.
Η κορυφαία αυτή παραγωγή συνίσταται σε 2,5 δισεκατομμύρια Q.ANTUM κυψέλες από το 2012 που πρωτοεφαρμόστηκε εμπορικά η τεχνολογία μέχρι σήμερα. Για να δώσουμε μία εικόνα για το τί σημαίνει 2,5 δισεκατομμύρια φωτοβολταϊκές κυψέλες, αν αυτές απλωθούν διαδοχικά καλύπτουν μία απόσταση 390.000 χιλιομέτρων. Αυτή είναι χοντρικά η απόσταση Γης-Σελήνης ή αλλιώς ένα μήκος ικανό να τυλίξει 10 φορές τη Γη στο επίπεδο του ισημερινού.
Η Q.ANTUM σχεδίαση της Q-CELLS βασίζεται στην τεχνολογία παθητικοποίησης του εκπομπού και της οπίσθιας όψης (PERC), αλλά, επιπρόσθετα σε σχέση με τα υπόλοιπα συμβατικά PERC πάνελ, αντιμετωπίζει ένα σύνολο φαινομένων που υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστούν στα φωτοβολταϊκά πάνελ πυριτίου με την πάροδο των ετών και να μειώσουν την απόδοσή τους και πιο συγκεκριμένα:
- εκμηδενίζει τον επαγόμενο εκφυλισμό δυναμικού – PID φαινόμενο
- εκμηδενίζει τον επαγόμενο εκφυλισμό φωτός – LID φαινόμενο
- προστατεύει από τη δημιουργία «θερμών σημείων» - anti-hot-spot, μερική σκίαση/σκόνη/ζημιά σε μία κυψέλη του πάνελ δεν επηρεάζει ολόκληρο το πάνελ
- περιλαμβάνει λεπτομερή διαμόρφωση των κυψελών με «κόψιμο» από το Tra.Q λέιζερ της Q-CELLS
- αντιμετωπίζει το φαινόμενο επαγόμενου εκφυλισμού φωτός και ανύψωσης θερμοκρασίας – anti-LeTID.
Για το τελευταίο φαινόμενο LeTID είναι η πρώτη φορά που γίνεται επιστημονική έρευνα με συγκεκριμένα αποτελέσματα, έρχεται από το Κέντρο για τα Φωτοβολταϊκά Πυριτίου του Φραουνχόφερ (Frauhofer CSP) και αποτυπώνει την κυριαρχία των Q.PEAK DUO μονοκρυσταλλικών και των Q.PLUS πολυκρυσταλλικών πλαισίων της Q-CELLS μεταξύ διαφόρων μονοκρυσταλλικών (Cz-Si) και πολυκρυσταλλικών (mc-Si) PERC πάνελ πυριτίου. Σύμφωνα με τη δοκιμασία έγινε έκθεση για πολλές ώρες σε θερμοκρασίες μέχρι 75°C και σε σχέση με λειτουργία στο βέλτιστο σημείο απορρόφησης ισχύος Maximum Power Point, MPP, η μείωση των αποδόσεων έχει ως εξής:
Τα πάνελ της Q-CELLS εμφάνισαν τη μικρότερη μείωση της απόδοσης, κάτω του 1%, μεταξύ άλλων 9 πάνελ που έλαβαν μέρος στη σύγκριση, 7 μονοκρυσταλλικών και 2 πολυκρυσταλλικών.
Πόσο σημαντικά είναι αυτά τα ευρήματα? Για το καυτό ελληνικό καλοκαίρι όπου θέλουμε υψηλή απόδοση σε υψηλές θερμοκρασίες η αντιμετώπιση του LeTID φαινομένου είναι ιδιαίτερα σημαντική σε ένα φωτοβολταϊκό πάνελ πυριτίου, καθώς αν δεν ελεγχθεί μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της απόδοσης ως και 10%.