Φωτοβολταϊκά και στο... σαλόνι μας
Σύμφωνα με νέα έρευνα, το φως του ήλιου δεν είναι το μόνο που μπορεί να μετατραπεί σε ηλεκτρισμό μέσω φωτοβολταϊκών πάνελ. Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Linköping της Σουηδίας και την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών ισχυρίζονται ότι έχουν αναπτύξει μία οργανική φωτοβολταϊκή κυψέλη που μπορεί να μετατρέψει το φως των εσωτερικών χώρων σε ηλεκτρική ενέργεια.
Στην εποχή του Internet of Things (IoT) όπου όλες οι συσκευές διαδικτυώνονται για «έξυπνη» χρήση από το smartphone, oι ερευνητές πιστεύουν ότι η συσκευή τους μπορεί να έχει ευρεία εφαρμογή σε εσωτερικά περιβάλλοντα, για να τροφοδοτήσει για παράδειγμα αισθητήρες υγρασίας και θερμοκρασίας κατοικιών ως και συστήματα ασφαλείας σούπερ μάρκετ και βιομηχανικών χώρων.
Το μικρό οργανικό φωτοβολταϊκό πάνελ βασίζεται σε ένα ενεργό στρώμα φτιαγμένο από ένα νέο ημιαγώγιμο συνδυασμό δοτών και δεκτών ηλεκτρονίων, με υλικά μεγάλου διακένου μη βασισμένα στο φουλερένιο. Ο συνδυασμός απορροφά ακριβώς τα μήκη κύματος του φωτός που μας περιβάλλει στα σαλόνια μας, την κουζίνα, τη βιβλιοθήκη ως και τα καταστήματα και τους εσωτερικούς αθλητικούς χώρους.
Πειράματα σε δύο εκδοχές της φωτοβολταϊκής κυψέλης απέδειξαν ότι το νέο υλικό μπορεί να έχει υψηλό βαθμό απόδοσης. Σε μία επιφάνεια 1 τετραγωνικού εκατοστού με πρόσπτωση φωτός του περιβάλλοντος έντασης 1.000 lux, περίπου το 26.1% της ενέργειας του φωτός μετατράπηκε σε ηλεκτρισμό, ενώ η τάση της κυψέλης διατηρήθηκε άνω του 1 Βολτ για περισσότερο από 1.000 ώρες σε φωτισμό μεταξύ 200 και 1.000 lux. Σε μία επιφάνεια 4 τετραγωνικών εκατοστών καταγράφηκε βαθμός απόδοσης 23%.
Οι ερευνητές, με την πρόοδο της τεχνολογίας των υλικών που χρησιμοποιούνται σε αυτό το έργο, δηλώνουν βέβαιοι ότι η αποδοτικότητα των οργανικών φωτοβολταϊκών πάνελ θα βελτιωθεί περαιτέρω για εφαρμογές φωτισμού περιβάλλοντος τα επόμενα χρόνια και υποστηρίζουν ότι στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής θα συμβάλλουν με αυτό τον τρόπο και τα φωτοβολταϊκά…εσωτερικού χώρου.