Καλλιέργειες υπό την σκιά φωτοβολταϊκών πλαισίων: Πλεονεκτήματα...
Γίνεται συχνά συζήτηση για τη χρήση της γης, αν είναι αποδοτικότερη η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ ή οι καλλιέργειες. Οι επιστήμονες της Σχολής Γεωγραφίας και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου της Αριζόνα απαντούν…και τα δύο μαζί. Τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγαν μπορούν να δώσουν λύση ειδικά σε θερμές περιοχές με αυξημένη ξηρασία, όπως της Ελλάδας.
Τα αγροβολταϊκά, η καλλιέργεια κάτω από φωτοβολταϊκά πάνελ, μπορούν να αυξήσουν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, την απόδοση της καλλιέργειας και την εξοικονόμηση νερού, παράγοντας ταυτόχρονα ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά πάνελ και εξοικονομώντας χώρο, καθώς οι δύο παραγωγές, ηλεκτρική και αγροτική, βρίσκονται κυριολεκτικά η μία πάνω από την άλλη.
Καλύτερη απόδοση για τα φυτά
Χρησιμοποιώντας καλλιέργειες ποικιλιών πιπεριάς και τομάτας κάτω από υπερυψωμένες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, οι ερευνητές διαπίστωσαν αύξηση της αγροτικής παραγωγής ενώ ταυτόχρονα οι αγροτικές μονάδες παρήγαγαν το ρεύμα τους από τα φωτοβολταϊκά πάνελ.
Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, οι ερευνητές παρακολουθούσαν συνεχώς τα εισερχόμενα επίπεδα φωτός, τη θερμοκρασία του αέρα και τη σχετική υγρασία χρησιμοποιώντας αισθητήρες τοποθετημένους πάνω από την επιφάνεια του εδάφους, καθώς και τη θερμοκρασία της επιφάνειας και την υγρασία του εδάφους σε βάθος 5 εκατοστών. Έκαναν σύγκριση μεταξύ παραδοσιακών καλλιεργειών και αγροβολταϊκών καλλιεργειών υπό τη σκιά φωτοβολταϊκών πάνελ. Τόσο η παραδοσιακή καλλιέργεια όσο και το αγροβολταϊκό σύστημα έλαβαν ίσα ποσά άρδευσης με δύο σενάρια άρδευσης, καθημερινή και κάθε δεύτερη μέρα.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το σύστημα αγροβολταϊκών επέδρασε σημαντικά σε 3 παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των φυτών και την αναπαραγωγή τους, τη θερμοκρασία του αέρα, το άμεσο ηλιακό φως και την ζήτηση νερού από την ατμόσφαιρα. Η σκιά των φωτοβολταϊκών πάνελ, που προέκυψε, οδήγησε σε πιο δροσερές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας και υψηλότερες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε σχέση με την παραδοσιακή καλλιέργεια. Υπήρχε επίσης ένα μικρότερο έλλειμμα πίεσης ατμών στην αγροβολταϊκή καλλιέργεια, που σημαίνει ότι υπήρχε περισσότερη υγρασία στον αέρα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ως και 3 φορές μεγαλύτερη αγροτική παραγωγή υπό τη σκιά των φωτοβολταϊκών πάνελ και ως 65% μεγαλύτερη εξοικονόμηση στη χρήση του νερού.
Καλύτερη απόδοση και για τα φωτοβολταϊκά πάνελ
Εκτός από το όφελος για την αγροτική παραγωγή, οι ερευνητές διαπίστωσαν αυξημένη απόδοση και για τα φωτοβολταϊκά πάνελ. Η απόδοση των φωτοβολταϊκών πάνελ μειώνεται με την αύξηση της θερμοκρασίας και το παράπλευρο win-win αποτέλεσμα της αγροβολταϊκής καλλιέργειας, που δεν ήταν στα αρχικά σχέδια της έρευνας, ήταν να αντιμετωπιστεί και αυτό το γεγονός. Το μικροκλίμα που δημιουργήθηκε από την καλλιέργεια στην περιοχή κάτω από τα πάνελ είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξης μίας διαδικασίας παθητικής ψύξης που δρόσισε τα φωτοβολταϊκά πάνελ διατηρώντας σταθερή την απόδοσή τους και ανεπηρέαστη από τον καύσωνα…