40% αύξηση στις αιτήσεις για φωτοβολταϊκά συμψηφισμού Net Metering
Με το φωτοβολταϊκό σύστημα Net Metering οι κιλοβατώρες της κατανάλωσης των κατοικιών και των επιχειρήσεων, που εγκαθιστούν το σύστημα, αφαιρούνται από τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς καθώς παράγονται από το φωτοβολταϊκό σύστημα. Εκτός από το «σβήσιμο» της χρεωστέας ενέργειας στο ανταγωνιστικό σκέλος του λογαριασμού του ρεύματος (χρεώσεις προμήθειας), επιτυγχάνεται και μείωση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, της χρέωσης χρήσης Συστήματος, της χρέωσης χρήσης Δικτύου, του ΕΤΜΕΑΡ και των Λοιπών χρεώσεων, εκτός από τις ΥΚΩ. Συνολικά ο λογαριασμός του ρεύματος μειώνεται ετησίως στο μισό για 25 χρόνια. Όσο μεγαλύτερη είναι η ετήσια κατανάλωση τόσο γρηγορότερα γίνεται η απόσβεση της επένδυσης, ενώ το σύστημα αρχίζει να συμφέρει ιδιαίτερα για ετήσια κατανάλωση από 5.000 κιλοβατώρες και πάνω. Δείτε προσφορές και τιμές για πακέτα net metering.
Αυξανόμενη ζήτηση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων αυτοπαραγωγής Net Metering τα τελευταία 2 χρόνια καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ. Πιο συγκεκριμένα, πανελλαδικά, για το Διασυνδεδεμένο Σύστημα (Ηπειρωτική Χώρα και Διασυνδεδεμένα Νησιά) οι αιτήσεις στον ΔΕΔΔΗΕ για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων αυτοπαραγωγής Net Metering :
- Μέχρι τον Ιούνιο του 2017 ανέρχονταν σε 19,6 Μεγαβάτ συνολικά
- Μέχρι τον Αύγουστο του 2018 ανέρχονταν σε 38,5 Μεγαβάτ συνολικά
- Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 ανέρχονταν σε 65,1 Μεγαβάτ συνολικά
Μεταξύ Ιουνίου του 2017 και Αυγούστου του 2018 προστέθηκαν αιτήσεις για 18,9 Μεγαβάτ συνολικά, ενώ μεταξύ Αυγούστου του 2018 και Σεπτεμβρίου του 2019 προστέθηκαν αιτήσεις για 26,6 Μεγαβάτ συνολικά. Αυτό σημαίνει ότι είχαμε μία αύξηση του ενδιαφέροντος για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ενεργειακού συμψηφισμού Net Metering της τάξης του 40% τα τελευταία 2 χρόνια.
Καθοριστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση έπαιξε η άρση του ορίου των 20 Κιλοβάτ στην Πελοπόννησο, την περιοχή νότια του Αλιβερίου της Εύβοιας και τα νησιά Άνδρο και Τήνο. Ταυτόχρονα με τη διασύνδεση μέρους των Κυκλάδων με το Διασυνδεδεμένο Σύστημα της Ηπειρωτικής Χώρας το καλοκαίρι του 2018 - Μύκονος, Δήλος, Ρήνεια, Νάξος, Πάρος, Κουφονήσι, Ηρακλειά, Σίκινος, Φολέγανδρος, Αντίπαρος, Σχοινούσα, Ίος, Σύρος – δεν ισχύει πλέον το όριο των 20 Κιλοβάτ στα νησιά αυτά. Με αυτή την εξέλιξη, μπορούν να εγκατασταθούν συστήματα μεγαλύτερα των 20 Κιλοβάτ για να συμψηφίσουν ετήσιες καταναλώσεις μεγαλύτερες των 30.000 Κιλοβατώρων και η επένδυση σε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα Net Metering συμφέρει περισσότερο.
Έτσι εάν ένα ξενοδοχείο στην Πάρο για παράδειγμα έχει ετήσια κατανάλωση 60.000 Κιλοβατώρες και Συμφωνημένη Ισχύ 85kVA, που επιτρέπει σύστημα ίσο το πολύ με το μισό αυτής (42,5 Κιλοβάτ), μπορεί με την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος Net Metering 40 Κιλοβάτ να αφαιρέσει αυτές τις 60.000 Κιλοβατώρες από το λογαριασμό του ρεύματος. Η επένδυση αναμένεται να κάνει απόσβεση σε 8 χρόνια και για τα υπόλοιπα 17 χρόνια ο αυτοπαραγωγός-ξενοδοχείο θα εξοικονομεί περίπου 6.000 ευρώ ετησίως από το λογαριασμό του ρεύματος.