Εκτοξεύθηκε διαστημοπλάνο με φωτοβολταϊκά για αποστολή ενέργειας στη Γη
Πριν λίγες μέρες εκτοξεύθηκε από τις Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, διαστημοπλάνο εφοδιασμένο με φωτοβολταϊκά με σκοπό τη διεξαγωγή πειράματος αποστολής ενέργειας στη Γή.
Σε μία προσπάθεια να εκμεταλλευτεί την αυξημένη ένταση ακτινοβολίας στο διάστημα, οι επιστήμονες προσπαθούν να βρούν τρόπους μετάδοσης της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γη.
Ως γνωστόν όσο πιο κοντά βρίσκεται κανείς στον Ήλιο τόσο μεγαλύτερα τα επίπεδα ηλιακής ενέργειας που μπορούν να συλλεχθούν από συγκεκριμένη επιφάνεια φωτοβολταϊκού κυττάρου. Σε συνδυασμό δε με τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στο διάστημα η απόδοση των φωτοβολταϊκών πλαισίων είναι ιδιαιτέρως αυξημένη.
Τα παραπάνω συμπεράσματα οδήγησαν τους επιστήμονες στην ιδέα να εκμεταλλευτούν τα τεράστια αυτά ποσά ηλιακής ενέργειας. Η δυσκολία του εγχειρήματος έγκειται στον τρόπο μετάδοσης της ενέργειας "ασύρματα" πίσω στη Γη.
Ο πρώτος τρόπος που έπεσε στο τραπέζι ήταν οπτικά όμως αν και θα βοηθούσε στην αποστολή ενέργειας πχ στη Σελήνη η ύπαρξη της ατμόσφαιρας δυσχεραίνει το εγχείρημα (μεγάλες απώλειες). Ο δεύτερος τρόπος και μάλλον ο επικρατέστερος είναι με μοκροκυματική ζεύξη.
Όλα τα παραπάνω προσπαθούν να διαλευκάνουν με πειραματικό τρόπο οι επιστήμονες της συγκεκριμένης αποστολής PRAM (Photovoltaic Radio-frequency Antenna Module) και όλοι εμείς αναμένουμε τις επιστημονικές δμηοσιεύσεις που θα ακολουθήσουν με κομμένη την ανάσα...