Φωτοβολταϊκά και Ενεργειακή Κρίση
Ήταν Αύγουστος του 2012 όταν η τότε κυβέρνηση της Ελλάδας μείωσε δραστικά τις παρεχόμενες ταρίφες στα φωτοβολταϊκά συστήματα (κατά την άποψη του γράφοντος δικαιολογημένα αλλά για μία ακόμη φορά στην χώρα μας ξαφνικά και χωρίς προετοιμασία). Οι περισσότερες εταιρείες του χώρου έκλεισαν θεωρώντας ότι ως εδώ ήταν με τις ΑΠΕ και ότι ήταν ένας διάττων αστήρ λίγων ετών.
Δέκα χρόνια μετά και εν μέσω πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης (οικονομική κρίση, πανδημία, πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας) δεν υπάρχει οικογένεια ή επιχείρηση στην Ευρώπη που να μην έχει σκεφτεί (έστω) την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για την μείωση του διαρκώς αυξανόμενου ενεργειακού κόστους. Λίγους μήνες πρίν η κιλοβατώρα στην Ελλάδα κόστιζε 8 λεπτά και τώρα πάνω από 60λεπτά και αν δεν ήταν οι κρατικές επιδοτήσεις θα ήταν λίγες οι ελληνικές οικογένειες που θα είχαν σήμερα ρεύμα...
Ακόμη και σε επίπεδο κρατών, οι κυβερνήσεις τρέχουν να ενσωματώσουν όσο μεγαλύτερο ποσοστό ΑΠΕ στο ενεργειακό τους μίγμα, πρίν τους ζοφερούς χειμώνες του 2023, 2024 και βλέπουμε... Για μία ακόμη φορά απροετοίμστη ούσα η χώρα μας, τα περισσότερα δίκτυα είναι κορεσμένα (δεν επαρκούν τα καλώδια του δικτύου για να το πούμε απλά) και ακόμη και μικρά φωτοβολταϊκά συμψηφισμού (net metering) απορρίπτονται μαζικά ακόμη και στο ενισχυμένο δίκτυο της πρωτεύουσας...
Τί να πεί κανείς για τα συστήματα συσσωρευτών (μπαταρίες). Όποιος άκουγε για συστήματα μπαταρίας δέκα χρόνια πρίν σχεδόν χλεύαζε αναρωτώμενος αν ποτέ θα χρειαστούν οι "ακριβές" μπαταρίες... Και όμως ήρθε η ώρα να είναι τόσο χρήσιμες ώστε να συζητείται η επιχορήγησή (επιδότηση) τους από το κράτος (η επιδότηση θα αφορά συστήματα net metering με μπαταρία σύμφωνα με πληροφορίες). Και γιατί είναι τόσο χρήσιμες? Γιατί όσο αυξάνεται η ισχύς των εγκατεστημένων φωτοβολταϊκών στην χώρα τόσο η πλεονάζουσα ενέργεια του μεσημεριού ξεπερνάει τη ζήτηση δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στο Δίκτυο το οποίο πρέπει να καλύψει τη νυχτερινή ζήτηση με αυξημένη παραγωγή λιγνιτικών ή μονάδων φυσικού αερίου (με όλα τα προβλήματα που ενέχει το τελευταίο εν μέσω πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας).
Την λύση στην παραπάνω δυσκολία του δικτύου θα δώσουν τα συστήματα net metering με μπαταρίες τα οποία θα μειώνουν το κόστος ρεύματος για τα νοικοκυριά αλλά θα διευκολύνουν και τον διαχειριστή δικτύου ώστε η πλεονάζουσα ενέργεια της ημέρας να καταναλώνεται τη νύχτα.
Και όλα αυτά χωρίς κανείς να σκέφτεται σενάριο έλλειψης φυσικού αερίου (βλ. Γερμανία) και περιστασιακών black-outs όπου σε αυτή την περίπτωση τα συστήματα μπαταρίας με ΑΠΕ θα βοηθούσαν απεριόριστα. Παρομοίως χωρίς να μπαίνουν στην εξίσωση απευκταίες καταστάσεις πολεμικών συρράξεων (όλα τα έχουμε ζήσει πια σε μια δεκαετία και με την γείτονα σε παροξυσμό δεν είναι λίγοι που υπολογίζουν και αυτά τα σενάρια!). Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εμπόλεμη Ουκρανία με 5.000.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα τον Νοέμβρη του 2022.
Την ασφάλεια και την αυτονομία στις παραπάνω περιπτώσεις μπορούν να την εγγυηθούν τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα (συνεπικουρούμενα και από ανεμογεννήτριες) με μπαταρίες, με τα οποία μπορεί κανείς να έχει ρεύμα παντού και πάντα χωρίς δίκτυο.
Τα φωτοβολταϊκά (και οι ΑΠΕ γενικότερα) λοιπόν δέκα χρόνια μετά είναι ξανά στο επίκεντρο και καλά θα κάνουν οι ενδιαφερόμενοι να ψάξουν τις έμπειρες εταιρείες του χώρου και όχι τους διάττωντες αστέρες που μόλις τελειώσει όλο αυτό (γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή θα τελειώσει) θα εξαφανιστούν αφήνοντας πίσω πελάτες χωρίς υποστήριξη, service και εγγυήσεις...
H MP-Energy αδιάλειπτα εδώ και δύο δεκαετίες εξειδικεύεται στα κτιριακά φωτοβολταϊκά συστήματα με μπαταρίες και χωρίς. Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να στέλνετε στο info@mp-energy.gr ή να καλείτε στο 2103217895.
Δείτε προσφορές και τιμές για αυτόνομα φωτοβολταϊκά.
Δείτε προσφορές και τιμές για φωτοβολταϊκά net metering.
Δείτε προσφορές και τιμές για φωτοβολταϊκά net metering με μπαταρίες.